Министерският съвет прие решение за временна забрана за внос на зърнени

...
Министерският съвет прие решение за временна забрана за внос на зърнени
Коментари Харесай

Явор Гечев: Забраната за внос на храни от Украйна ще бъде в сила от 24 април до 30 юни

Министерският съвет одобри решение за временна забрана за импорт на зърнени култури от Украйна. Имаме продукция за няколко милиарда и в случай че не вземем ограничения, няма да можем да я пласираме. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на брифинг в Министерския съвет. 

Решението влиза в 24 април до 30 юни.

Има позитивни проби за неразрешени препарати от Европейски Съюз, има и страни, които са унищожили продукция, уточни Гечев.

България ще чака зелена светлина от Европейска комисия за това решение. " Надяваме се това да даде глас за искане на решение от Европейска комисия на казуса. Когато една страна има проблеми, целият Европейски Съюз, има проблеми ", уточни той.

По думите му обаче забраната не се отнася до така наречен коридори на взаимност, т.е. това няма да засегне преносът на зърно през България до трети страни. 

Икономическият министър Никола Стоянов уточни, че това е една последна мярка, само че последва Полша, Унгария и Словакия.  " Подкрепата ни за Украйна продължава, разговорът с Европейска комисия продължава всекидневно, през днешния ден още веднъж ще има среща. Има съществено схващане какъв брой значим проблем е това за нас. Земеделието е огромна част от стопанската система, 16% от заетите е в селскостопанския бранш. Не можем да позволим българските производители да бъдат наранени по някакъв метод ", разяснява още Никола Стоянов и също повтори, че преносът през страната ще продължи. 

" Очакваме обаче трайно решение от Европейска комисия да се подсигурява, че това са коридори за взаимност и коридори за пренос, а не нещо друго ", посочи още икономическият министър. 

Земеделският министър увери, че няма условия за повишение на цените, пазарът по този начин или другояче е пренаситен, следва и беритба. Ние ще партнираме с производителите за разпространение на продукцията. Той прикани да се употребява този прозорец за продажба на българската продукция. 

 

" Искаме общоевропейско решение преди 30 юни. Надяваме се пазарът да реагира, към този момент имаме схващане със земеделските производители без повдигане на цените. Разликата сред предходната година е, че имаме доста по-големи количества зърно. 

Очаквайте детайлности. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР